Program ekološke ureditve in posodobitve slovenskih hotelov

Projekt programa ekološke ureditve
slovenskih hotelov

V nadaljevanju bomo navedli definicije za nekatere v tem delu pogosto uporabljane, a na splošno manj znane izraze, povezane z ekološkim managementom.

Ekološki management Opredeljen je kot:
  • poslovna aktivnost pri vodenju organizacije, ki temelji na sodobnih načelih in dosežkih različnih področjih življenja skladno s trajnostnim razvojem;
  • skupina pooblaščenih strokovnjakov, ki izvaja določene naloge na tehnološkem, higienskem in toksikološkem področju, pri čemer upošteva načela ekonomičnosti;
  • okoljsko upravljanje, ki ob naravnih upošteva še ekonomske in socialne vidike v odnosu do naravnih virov, posegov v naravo in posledic človekovega ravnanja. (Lah & soavtorji, Okoljski pojavi in pojmi, 2002,)

Okoljske sheme

Poimenovane tudi prostovoljne pobude, s katerimi udeleženci v okolju oblikujejo niz kriterijev, ki naj omogočijo celovito skrb za ohranjanje okolja. Med okoljskimi shemami (znaki za okolje, nagrade in priznanja, okoljski vodstveni sistemi, kodeksi okoljskega obnašanja, zaobljube in izjave podjetij) so znaki za okolje in nagrade za okolje najbolj učinkoviti inštrumenti. (Vuk, Uvod v ekološki management, 2000; Mihalič, Ekonomija okolja v turizmu, 1995)

Okoljska presoja vplivov
Gre za ugotavljanje učinkov dejavnosti v okolju s pomočjo spremljanja stanja okolja (monitoring), ki obremenjuje in slabša kakovost okolja z odplakami, odpadki in neprimernimi posegi v okolje. (Lah & soavtorji, Okoljski pojavi in pojmi, 2002, )

Okoljski kazalci, indikatorji
Zajema celoto številčnih, merljivih informacij (kazalcev stanja, vložkov, izložkov, postopkov in dosežkov), ki opredeljujejo stanje kakovosti v okolju in jih primerjajo z veljavnimi normativi in standardi. (Lah & soavtorji, Okoljski pojavi in pojmi, 2002,)

Okoljski pregled
Vključuje občasni, periodični pregled stanja okolja z ugotavljanjem sprememb in škodljivih vplivov na okolje, ki zajema ukrepe za izboljšanje tehnologij in razmer (shema EMAS za oblikovanje okoljske politike in sistema ravnanja z okoljem, imenovana tudi okoljsko upravljanje). (Lah & soavtorji, Okoljski pojavi in pojmi, 2002,)

Okoljski standardi
Zajemajo mednarodni sistem okoljskih standardov ISO 14000, ki z okoljskimi standardi ISO 14001 (sprejeti leta 1996) označujejo in jamčijo neoporečnost, ravnanje ali upravljanje sistemov z okolju prijazno tehnologijo, organizacijskimi postopki in logistiko. (Lah & soavtorji, Okoljski pojavi in pojmi, 2002,)

Znak za okolje EU

Gre za sistem podeljevanja certifikatov, ki jamčijo okoljsko neškodljivost izdelkov ali opredeljujejo organizacijo, ki spoštuje okoljske standarde, s čemer motivira uporabnike k izbiri okolju prijaznih izdelkov ali storitev. Okoljsko označevanje v turizmu EU zajema znake za okolje (za turistični izdelek, turistično organizacijo ali turistično destinacijo), znake okoljske kakovosti in mešane oblike okoljskega označevanja.
(http://ec.europa.eu/enviroment/ecolabel/whats_eco/ov_concept_en.htm)

Prijavitelj (hotel, turistična kmetija, kamp, itd.) se mora najprej povezati s pristojnim telesom (Competent body), ki je v vsaki državi članici Evropske unije državna institucija, odgovorna za podeljevanje znaka in mu zagotovi razpisno gradivo; v procesu postopka pa je odgovorno za preverjanje uresničevanja kriterijev in standardov.
(http://ec.europa.eu/enviroment/ecolabel/how_to/howtoapply_en.htm)

Prva  |  Prejšnja  |  STRAN 1 / 1  |  Naslednja  |  Zadnja  

Priročnik
Novosti in druge zanimive teme

Trenutno ni aktualnih novic.