Program ekološke ureditve in posodobitve slovenskih hotelov

Projekt programa ekološke ureditve
slovenskih hotelov

Varovanje okolja je bistvenega pomena za kakovost življenja za sedanje in bodoče generacije. Podpora EU trajnostnemu razvoju temelji na prepričanju, da visoki ekološki standardi pospešujejo inovacije in prinašajo nove poslovne priložnosti – sodobno podjetje namreč pojmujemo kot del ekonomskega, socialnega in ekološkega sistema, ki s svojim delovanjem dosega ekonomske cilje (produktivnost, rentabilnost, konkurenčnost, gospodarsko rast), socialne cilje (humanizacija dela, motiviranost, soupravljanje) in okoljske cilje (čim manjše obremenjevanje okolja).

Konkuriranje in iskanje vedno novih poti za doseganje vse večjih dobičkov so šli v preteklosti vse prepogosto na račun ekološkega obremenjevanja okolja, kar je privedlo do krepitve zavesti o potrebni ekološki naravnanosti podjetij in ustanavljanju NVO, ki se zavzemajo za zmanjšanje števila posegov v naravno okolje ter za trajnostni razvoj gospodarstva. Dolgoročno bo tudi ekonomsko uspešen le takšen scenarij razvoja, ki gradi na trajnem ravnovesju in odgovornem odnosu do narave in družbe.

Tudi vpliv turizma na okolje je pogosto negativen in ogroža naravno ravnotežje – posebno vidne so posledice v destinacijah, kjer razvijajo množičen turizem. Za Slovenijo trdimo, da ga ni in da ga tudi ne želimo – pa imamo kljub temu že veliko območij, ki so prispela glede na število obiskovalcev na rob svoje zmogljivosti sprejemanja turistov. Tudi v Sloveniji skušamo zato rešiti, podobno kot v svetu, problem z bolj sistematičnim uvajanjem trajnostnih načel v razvoj ter z vzpodbujanjem razvoja manj obremenjujočih oblik turizma, med katere sodi brez dvoma eko turizem. Vendar zgolj to ni dovolj: prav vsako hotelsko podjetje lahko znatno pripomore k razbremenitvi okolja in k znatnim prihrankom v poslovanju, če se odloči za uvedbo ekološkega managementa v svojem obratu.

Prva  |  Prejšnja  |  STRAN 1 / 1  |  Naslednja  |  Zadnja  

Priročnik
Novosti in druge zanimive teme

Trenutno ni aktualnih novic.