Program ekološke ureditve in posodobitve slovenskih hotelov

Projekt programa ekološke ureditve
slovenskih hotelov

Prijavitelj (hotel, turistična kmetija, kamp, itd.) se mora najprej povezati s pristojnim telesom (Competent body), ki je v vsaki državi članici Evropske unije državna institucija, odgovorna za podeljevanje znakov za okolje. Pristojno telo natančno obvesti prijavitelja o postopku podeljevanja znaka in mu zagotovi razpisno gradivo; v procesu postopka pa je odgovorno za preverjanje uresničevanja kriterijev in standardov.

Slika 3: Shematski prikaz postopka podeljevanja znaka za okolje EU za namestitvene obrate



Kriteriji so razdeljeni v dve skupini: na obvezne in neobvezne. Obvezne mora prijavitelj izpolnjevati v celoti – kriteriji pa morajo seveda ustrezati dejanskemu stanju (primer: če hotel nima bazena, potem ta kriterij zanj ne velja). Če kriterija ne more izpolniti, mora prijavitelj to pojasniti. Neobvezni kriteriji morajo biti izpolnjeni v določeni meri (odstotek) v okviru sistema točkovanja.

Stroške podeljevanja, ki znašajo od 300 do 1300 evrov, mora prosilec poravnati ob vložitvi razpisne dokumentacije. Prijavitelj je lahko deležen popusta – do 75 odstotkov za mikro podjetja (do deset zaposlenih) in planinske koče, ter do 25 odstotkov za majhna in srednja podjetja. Letna uporaba znaka za okolje EU je odvisna od letnega prometa prijavitelja in znaša do 0,15 odstotka. Ta znesek je izračunan tako, da se povprečna cena na gosta pomnoži s skupnim številom prenočitev. Osnovni izračun se lahko zmanjša še za dodatnih 15 odstotkov, če je podjetje pridobilo znak EMAS ali standard ISO 14001. Vsi popusti lahko znašajo največ 50 odstotkov.

Znak za okolje EU za namestitvene obrate vsebuje 37 obveznih kriterijev, ki se delijo na 6 področij:

  • energija (elektrika iz obnovljivih virov, premog in težka olja, električna energija za ogrevanje, učinkovitost ogrevalnih kotlov, klimatske naprave, izklapljanje gretja ali klimatske naprave, izklapljanje luči, energijsko učinkovite žarnice, časovno stikalo za savno);
  • voda (vodni viri, pretok vode iz pip in tušev, varčevanje z vodo v kopalnicah in straniščih, koši za smeti v straniščih, splakovanje pisoarjev, puščanje, menjavanje brisač in rjuh, zalivanje rastlin in vrtov, čiščenje odpadne vode, načrt v zvezi z odpadno vodo);
  • čistilna sredstva in sredstva za razkuževanje (sredstva za razkuževanje, usposabljanje osebja glede uporabe);
  • odpadki (ločevanje odpadkov – gostje, zaposleni – nevarni odpadki, prevoz odpadkov, izdelki za enkratno uporabo);
  • druge storitve (prepoved kajenja v skupnih prostorih, javni prevoz);
  • splošno upravljanje (splošno vzdrževanje in servisiranje, vzdrževanje in servisiranje ogrevalnih kotlov, določanje politike in program ukrepanja, usposabljanje osebja, informiranje gostov, podatki o porabi energije in vode, zbiranje drugih podatkov, podatki, ki so navedeni na znaku za okolje).

Dodatnih 47 kriterijev je neobveznih in se delijo na naslednja področja:
  • področje energije: fotovoltaik in energija vetra, ogrevanje z obnovljivimi viri, energetska učinkovitost kotla, emisije NOx ogrevalnega kotla, daljinsko ogrevanje, sočasna proizvodnja toplote in električne energije, toplotne črpalke, termoregulacija, izolacija obstoječih zgradb, klimatske naprave, samodejna izklapljanja, bioklimatska arhitektura, energijsko učinkovite aparature, namestitev hladilnikov, samodejno ugašanje luči v sobah in zunaj;
  • področje voda: uporaba deževnice, pretok vode iz pip in tušev, splakovanje stranišč, poraba vode v pomivalnih in pralnih strojih, temperature in pretok vode iz pipe, časovna stikala za tuše;
  • področje nevarnih kemikalij: čistilna sredstva, barve in laki za notranje prostore, odmerjanje sredstev za razkuževanje bazena, mehansko čiščenje, vrtovi brez kemikalij;
  • področje odpadkov: kompostiranje, pločevinke za enkratno uporabo pijač, embalaža pri zajtrku, odstranjevanje maščob/olja, rabljeni tekstilni izdelki in pohištvo;
  • področje drugih storitev: obveščanje in izobraževanje v zvezi z okoljem, prepoved kajenja v sobah, kolesa, povratne steklenice, papirnati izdelki, trajno blago, ekološka živila, lokalni prehrambeni izdelki;
  • splošno upravljanje: registracija EMAS ali ISO za turistične nastanitve, registracija v sistemu EMAS ali ISO za dobavitelje, vprašalniki o okolju, števci porabe energije in vode, dodatni okoljski ukrepi.
Vsak od 84 kriterijev je podrobneje obdelan na posebnem dokumentu, v katerem so navedene podrobnosti o nazivu kriterija ter informacije o tem, v katero področje spada oz. sodi, za katere vrste nastanitvenih turističnih zmogljivosti velja, navedene pa so tudi oblike in načini presojanja in verifikacije izpolnjevanja kriterija ter aktivnosti, ki jih mora izvajati prijavitelj.

Prva  |  Prejšnja  |  STRAN 16 / 16  |  Naslednja  |  Zadnja  

Priročnik
Novosti in druge zanimive teme

Trenutno ni aktualnih novic.