Program ekološke ureditve in posodobitve slovenskih hotelov

Projekt programa ekološke ureditve
slovenskih hotelov

3.2.1. Benchmarking državnih sistemov ekološkega managementa v turizmu

Metodološko pomeni benchmarking primerjalno presojo in sistematičen proces vrednotenja izdelkov ali poslovnih procesov v organizacijah ali okoljih z najboljšo prakso. Motivi za benchmarking so običajno povezani s hitrejšim učenjem od drugih, boljšo in učinkovitejšo (upo)rabo sredstev ter iskanjem boljših rešitev. Omogoča strateško razmišljanje, vzpodbuja nenehne izboljšave in obvladovanje znanj. Cilji, ki si jih postavljamo z benchmarkingom, so povezani s kakovostno presojo in opredelitvijo ključnih dejavnikov v posameznih okoljih, ki so pomembni pri analiziranju in vrednotenju.

V benchmarking smo vključili nekaj držav, ki imajo na področju varovanja okolja in izvajanja postopkov ekološkega označevanja izdelkov in storitev dolgoletno in uspešno tradicijo (npr. skandinavske države) ter nekaj držav, ki so s Slovenijo primerljive po svoji geografski legi in zgodovini in predstavljajo na področju turizma našo konkurenco. Izbrali smo Dansko, Irsko, Avstrijo, Švico, Madžarsko in Hrvaško.

Pri zbiranju informacij o ekološkem managementu na državni ravni smo povabili k sodelovanju eksperte iz tujine. Skupaj z njimi je oblikovala projektna skupina vprašalnik, ki je sestavljen iz treh sklopov vprašanj: identifikacijskih, organizacijskih in vsebinskih. Vsak raziskovalec je imel ob koncu vprašalnika možnost pripisati svoje mnenje, pomisleke ali priporočila. Vsak raziskovalec je povzel celotno tematiko posamezne države na dveh do treh strani, kar je navedeno v nadaljevanju, medtem ko je celoten material za benchmarking za vse primerjane države dodan v prilogah 2 – 7.

Prva  |  Prejšnja  |  STRAN 1 / 7  |  Naslednja  |  Zadnja  

Priročnik
Novosti in druge zanimive teme

Trenutno ni aktualnih novic.