Program ekološke ureditve in posodobitve slovenskih hotelov

Projekt programa ekološke ureditve
slovenskih hotelov

Ker je znak za okolje EU prostovoljna okoljska shema, poteka postopek podeljevanja znaka v Sloveniji (dva znaka v papirni industriji so že podelili) po Zakonu o splošnem upravnem postopku. Agencija vodi postopek skladno z zakonom in izbere zunanje presojevalce (lahko tudi iz tujine), ki pregledajo prijavno dokumentacijo in predlagajo (ali ne) podelitev znaka za okolje EU za namestitvene obrate. Znaka ni moč podeliti samo za del dejavnosti ali le za eno področje ali v stopnjah in podobno.

Uradni dokument znaka za okolje EU so le uredba (ki je na voljo tudi v slovenščini) in pripadajoči sklepi, ki jih izdaja Komisija EU v zvezi s tematiko. Vsa ostala (obsežna) dokumentacija, ki je dosegljiva na spletnih straneh EU, namenjenih turizmu (v pripravo je bila vključena italijanska agencija za okolje APAT), je sicer zainteresiranim podjetjem v pomoč, a velja kot neuradna dokumentacija in ni prevedena v slovenščino.

Kor zadnji možen ukrep zato predlagamo pristojnemu ministrstvu, da v sodelovanju z MOP, ki je nosilec postopka certificiranja, poskrbi za prevode dokumentacije, ki jo je pripravila APAT; ukrep je smiseln le, če se obe ministrstvi sporazumeta, da bosta z različnimi ukrepi podprli pridobivanje znaka za okolje EU v slovensko hotelirstvo.

Prva  |  Prejšnja  |  STRAN 4 / 4  |  Naslednja  |  Zadnja  

Priročnik
Novosti in druge zanimive teme

Trenutno ni aktualnih novic.