ČISTILNA SREDSTVA IN SREDSTVA ZA RAZKUŽEVANJE | |
Neobvezni kriteriji | |
Vsaj 80 odstotkov čistilnih sredstev, ki jih uporablja ponudnik turističnih storitev, ima znak za okolje EU ali druge nacionalne znake za okolje, ali standard ISO tipa I | ![]() |
Vsaj 50 odstotkov barv in lakov, ki se uporabljajo za barvanje notranjih prostorov v turistično namestitvenem objektu ima znak za okolje EU ali druge nacionalne znake za okolje, ali standard ISO tipa I | ![]() |
Odmerjanje sredstev za razkuževanje plavalnih bazenov je avtomatično. | ![]() |
Za mehansko čiščenje se uporabljajo določeni postopki za izvedbo čiščenja brez kemikalij | ![]() |
EKOLOŠKI VRTOVI | |
Neobvezni kriteriji | |
Ekološki vrtovi - zelene površine in okrasne nasade se ureja v skladu z načeli ekološkega kmetijstva | ![]() |
EMBALAŽA | |
Neobvezni kriteriji | |
Pri zajtrku se uporabljajo živila v rinfuzi, predpakirana le takrat, ko to terja zakonodaja | ![]() |
Povratne steklenice - vsaj ena od navedenih pijač mora biti ponujena v povratni embalaži (brezalkoholne pijače, voda, pijače, pivo…) | ![]() |
PAPIRNATI IZDELKI IN TRAJNO BLAGO | |
Neobvezni kriteriji | |
Papirnati izdelki – vsaj 50 odstotkov toaletnega in/ali pisarniškega papirja in/ali vpojnega papirja ima znak za okolje EU ali standard ISO tipa I | ![]() |
Uporaba vsaj 10 odstotkov trajnega blaga (posteljno perilo, brisače, namizno perilo) | ![]() |
EKOLOŠKA ŽIVILA IN LOKALNI ŽIVILSKI IZDELKI | |
Neobvezni kriteriji | |
Bio zajtrk – iz vsake skupine živil, ki sestavljajo zajtrk, mora biti najmanj eno živilo iz kontrolirane ekološke pridelave (po eno živili iz skupin: kruh in pecivo, musli, mesni izdelki, mleko, mlečni izdelki, maslo, sir, jajca, marmelade, med, kava, čaj sadni sok) | ![]() |
Bio meni - ponujen naj bo vsaj en bio vegetarijanski meni in en bio mesni meni (vse jedi v meniju so v celoti pripravljene iz ekoloških pridelkov) | ![]() |
Značilna tradicionalna jed (regionalna posebnost) - slovenska jed v bio kakovosti: pripravljena naj bo izključno iz ekoloških pridelkov) | ![]() |
Kontrola gostinskega dela: ponudnik nastanitvenih storitev ima sklenjeno pogodbo za kontrolo in certifikacijo ekoloških živil s pooblaščeno organizacijo | ![]() |
Lokalni živilski izdelki | ![]() |