Program ekološke ureditve in posodobitve slovenskih hotelov

Priročnik

Tabela 2: Prikaz okoljskih standardov po področjih vpliva

PODROČJA EKOLOŠKEGA MANAGEMENTA OKOLJSKI STANDARD TOČKE
Energija    
  električno učinkovita električna oprema;  
  elektrika iz obnovljivih virov;  
  ustrezna toplotna izolacija  
  avtomatični sistem izklapljanja (luči,ogrevanja..);  
  zbiranje podatkov o porabi energije;  
Voda    
  varčevanje z vodo v kopalnicah in straniščih;  
  uporaba varčevalnih pomivalnih, pralnih strojev, ter straniščnih izplakovalnikov in podobnih;  
  prilagodljivo menjavanje brisač in rjuh;  
  ustrezno ravnanje z odpadnimi vodami;  
Usposabljanje osebja o.    
  okoljskih temah;  
  pravilnem doziranju detergentov in čistilnih sredstev;  
  učinkovitem ravnanju z odpadki, vodo, energijo in upravljanjem z ostalimi viri;  
  vzdrževanju in servisiranju opreme;  
Informacije za goste o.    
  lokalnih okoljskih danostih (kakovost vode, klima…);  
  ukrepih na področju varovanja okolja v hotelu;  
  načinih varčevanja z energijo in vodo;  
  načinu ločevanja odpadkov;  
  načinih javnega transporta;  
Ekološka nabava:    
  uporaba energetsko in vodo varčne opreme;  
  uporaba izdelkov z ekološko oznako;  
  uporaba povratnih steklenic;  
  izogibanje enkratno uporabljivih materialov – pločevink, plastičnega pribora in krožnikov …  
Nevarne kemijske snovi:    
  uporaba izdelkov z ekološko oznako pri barvanju, lakiranju in pranju;  
  varna in primerna uporaba kemičnih sredstev;  
  vodenje tekočih evidenc o porabi kemikalij.  
Odpadki    
  ločeno zbiranje odpadkov v vseh dejavnostih;  
  okolju prijazno odstranjevanje nevarnih odpadkov;  
  zbiranje podatkov o odpadkih, nevarnih odpadkih, kemikalijah;  
Ostalo:    
  v namestitvenem obratu je kajenje samo delno dovoljeno;  
  pridobili smo nacionalni znak za okolje;  
  pri gradnji in obnovi so upoštevana načela bioklimatske arhitekture;  
  nabava živil pri lokalnih proizvajalcih in bio kmetijah;  
  uporaba električne energije iz obnovljivih virov;  
  uporaba toplotnih črpalk, različnih ogrevalnih režimov, rekuperacije ogrevanja;  
  uporaba deževnice in recikliranih odpadnih voda;  
  standard emas ali iso 14001.  
SKUPAJ DOSEŽENO ŠTEVILO TOČK  


Vrednotenje - določitev vrednosti:
  • Manj kot 9 točk
    Imate malo možnosti za pridobitev znaka za okolje EU. Pot za pridobitev znaka za okolje EU lahko skrajšate s proučevanjem primerov dobre prakse ter z informiranjem o kriterijih znaka za okolje EU. Svetujemo pogovor s strokovnjakom pri ARSO.
  • Od 10 do 20 točk
    Ste na pravi poti, da pridobite znak za okolje EU. Predlagamo, da si priskrbite katalog s kompletom vseh 84 obveznih in neobveznih kriterijev. Pristojno telo vam bo namenilo ustrezno podporo.
  • Od 21 do 30 točk
    Znak za okolje EU je pravo orodje, s katerim boste gostom pokazali svojo okoljsko naravnanost. Svetujemo, da se oglasite se pri ARSO in se dogovorite za začetek postopka certificiranja.

Prva  |  Prejšnja  |  STRAN 3 / 17  |  Naslednja  |  Zadnja  

Priročnik
Novosti in druge zanimive teme

Trenutno ni aktualnih novic.