Program ekološke ureditve in posodobitve slovenskih hotelov

Priročnik

4.2.5 Monitoring, normativni akti in izobraževanje

Monitoring:
Pristojno telo – ARSO ali njeni pooblaščeni agenti (nadzorniki) izvajajo potreben nadzor izvajanja pogodbeno dogovorjenih obveznosti pri uporabi znaka za okolje EU za turistične namestitve. Nosilec znaka za okolje EU za turistične namestitve mora priskrbeti ustrezno dokumentacijo ali omogočiti ogled pri nosilcu certifikata. V času ogleda mora nosilec certifikata omogočiti nadzorniku neomejen vstop ob katerem koli času.
Metodo monitoringa izbere vsaka članica EU, vendar mora zagotoviti izpolnjevanje kriterijev. V primerih, da ima nosilec ISO standard ali standard EMAS, je lahko proces verifikacije in monitoringa poenostavljen.

Izobraževanje, usposabljanje
Gre za dolgotrajen in zahteven proces, saj gre za spreminjanje vzorcev razmišljanja in predvsem delovanja. Ključno vlogo pri tem imajo mediji ter organizacije in društva civilne družbe, pa tudi raziskovalne in izobraževalne institucije.

Oblikovati je potrebno seznam oziroma nabor strokovnjakov za posamezna področja ekološkega managementa, ki bodo sposobni svetovati turističnim podjetjem. Pri tem bi bilo dobrodošlo upoštevati tuje uspešne izkušnje, po katerih so najprej usposobili večje število ustreznih svetovalcev oziroma presojevalcev, potem pa s sofinanciranjem vzpodbujali turistična podjetja k uvajanju ekološkega managementa s pomočjo znanj in izkušenj ustreznih svetovalcev.

Normativni akti

Zakonske podlage

Uradna spletna stran znaka za okolje EU:
http://ec.europa.eu/environment/ecolabel/index_en.htm

Spletna stran znaka za okolje EU za turistične namestitve:
http://ec.europa.eu/environment/ecolabel/product/pg_tourism_en.htm
tudi na: http://www.eco-label-tourism.com
ali na: http://www.eco-label-tourism.com/frameset/frameset.html

Prva  |  Prejšnja  |  STRAN 17 / 17  |  Naslednja  |  Zadnja  

Priročnik
Novosti in druge zanimive teme

Trenutno ni aktualnih novic.