Program ekološke ureditve in posodobitve slovenskih hotelov

Priročnik

Voda
11. Vodni viri
Nastanitveni obrat mora biti pripravljen zamenjati trenutni vodni vir z drugim (npr. voda iz glavnega vodovodnega omrežja, površinska voda), če študije načrta o varstvu lokalnih voda kažejo, da ima uporaba trenutnega vodnega vira velik vpliv na okolje. To merilo velja samo, če turistični nastanitveni obrat vode ne dobiva iz glavnega vodovodnega omrežja.

Ocenjevanje in preverjanje: Vlagatelj predloži izjavo o zgoraj navedenem skupaj z ustrezno dokumentacijo, ki vključuje rezultate študij načrta o varstvu lokalnih voda (če obstajajo), podatke o potrebnih ukrepih ter dokumentacijo o preteklih ukrepih v zvezi s tem.

12. Pretok vode iz pip in tušev
Pretok vode iz pip in tušev ne sme presegati 12 litrov na minuto.

Ocenjevanje in preverjanje: Vlagatelj predloži izjavo o izpolnjevanju tega merila skupaj z razlago, in ustrezno dokumentacijo, kako nastanitveni obrat izpolnjuje to merilo.

13. Varčevanje z vodo v kopalnicah in straniščih
V kopalnicah in straniščih je treba poskrbeti za ustrezno informiranje gostov o tem, kako lahko pomagajo varčevati z vodo.

Ocenjevanje in preverjanje: Vlagatelj predloži izjavo o izpolnjevanju tega merila skupaj z ustreznimi informacijami, namenjenimi gostom.

14. Koši za smeti v straniščih
V vsakem stranišču mora biti ustrezen koš za smeti, goste pa je potrebno prositi, naj za ustrezne odpadke uporabljajo koš za smeti namesto stranišča.

Ocenjevanje in preverjanje: Vlagatelj predloži izjavo o izpolnjevanju tega merila skupaj z ustreznimi informacijami, namenjenimi gostom.

15. Splakovanje pisoarjev
Pisoarji morajo imeti samodejno ali ročno splakovanje, pri čemer se ne splakuje več kot pet pisoarjev skupaj.

Ocenjevanje in preverjanje: Vlagatelj predloži izjavo o izpolnjevanju tega merila skupaj z ustrezno dokumentacijo o nameščenih pisoarjih.

16. Puščanje
Osebje mora biti usposobljeno, da vsak dan preveri, ali kje prihaja do vidnega puščanja in da po potrebi ukrepa. Goste je treba prositi, da o kakršnem koli puščanju obvestijo osebje.
Ocenjevanje in preverjanje: Vlagatelj predloži izjavo o izpolnjevanju tega merila skupaj z ustrezno dokumentacijo o temah, ki jih zajema usposabljanje ter kopijo informacij, namenjenih gostom.

17. Menjanje brisač in rjuh
Goste se obvesti o okoljski politiki turističnega obrata, po kateri se rjuhe in brisače zamenja ali na njihovo željo, sicer pa avtomatično enkrat tedensko pri nastanitvi nižje kategorije in dvakrat tedensko pri višji kategoriji.

Ocenjevanje in preverjanje: Vlagatelj predloži izjavo o izpolnjevanju tega merila skupaj z ustrezno dokumentacijo, iz katere je razvidno, kako so gostje o tem obveščeni.

18. Zalivanje rastlin in vrtov
Rože in vrtove se mora zalivati preden postane sonce premočno ali po sončnem zahodu.

Ocenjevanje in preverjanje: Vlagatelj predloži izjavo o izpolnjevanju tega merila.

19. Čiščenje odpadne vode
Vso odpadno vodo je treba očistiti. Če povezava do lokalne čistilne naprave ni mogoča, mora imeti turistični obrat lasten sistem čiščenja, ki je v skladu z zahtevami ustrezne lokalne, državne ali evropske zakonodaje.

Ocenjevanje in preverjanje: Vlagatelj predloži izjavo o izpolnjevanju tega merila skupaj z dokumentacijo o povezavi z lokalno čistilno napravo oziroma o lastnem sistemu čiščenja odpadne vode.

20. Načrti v zvezi z odpadno vodo
Obrat mora zaprositi lokalno upravo za njihov načrt v zvezi z odpadno vodo; če takšen načrt obstoja, se mora prenočišče ravnati v skladu z njim.

Ocenjevanje in preverjanje: Vlagatelj predloži pismo lokalni upravi za odpadno vodo, v kateri prosi za lokalni načrt v zvezi z odpadno vodo, in odgovor, ki ga je prejel. Če tak načrt obstaja, vlagatelj predloži dokumentacijo o ukrepih, ki jih izvaja, da bi ravnal v skladu s tem načrtom.

Prva  |  Prejšnja  |  STRAN 8 / 17  |  Naslednja  |  Zadnja  

Priročnik
Novosti in druge zanimive teme

Trenutno ni aktualnih novic.