RAVNANJE Z ODPADKI | |
Obvezni kriteriji | |
Vodenje evidenc o ravnanju z odpadki - mesta nastajanja, mesta in načini zbiranja ter odvoza (načrtovanje, izvedba, preverjanje, ukrepanje) | ![]() |
Organski odpadki – določitev posebnih prostorov za njihovo začasno shranjevanje | ![]() |
Baterije – posebni zbiralniki z oznakami za baterije | ![]() |
Zastareli in odpisani električni aparati – poseben prostor v objektu za njihovo začasno deponiranje | ![]() |
Papir - posebni zbiralniki za papir na dostopnih mestih, v sobah ima vsak toaletni prostor svoj koš za papir | ![]() |
Steklo – ločeni zbiralniki za steklo na dostopnih mestih s posebnim skladiščem za kuhinjo, bar in restavracijo | ![]() |
Odpadna olja – poseben prostor ob kuhinji | ![]() |
Plaastenke in ostala plastika – poseben, ločen prostor za zbiranje plastenk, za goste na mestih, kjer so skupna ločena skladišča | ![]() |
Pločevinke – poseben prostor za pločevinke, lahko skupen, vendar z ločenimi oznakami; za goste na mestih, kjer so skupna ločena skladišča | ![]() |
Neobvezni kriteriji | |
Stari tekstilni in drugi nenevarni odpadki | ![]() |
IZOBRAŽEVANJE | |
Obvezni kriteriji | |
Izobraževanje vseh zaposlenih o varovanju okolja | ![]() |
Usposabljanje zaposlenih za racionalno rabo detergentov in dezinfekcijskih sredstev | ![]() |
Neobvezni kriteriji | |
Motiviranje zaposlenih za odgovorno ravnanje - varovanje okolja | ![]() |
Komuniciranje in izobraževanje o varovanju okolja | ![]() |
INFORMIRANJE | |
Obvezni kriteriji | |
Planiranje, izvedba, preverjanje in ukrepanje na področju informiranja zaposlenih ter gostov o izvajanju politike varovanja okolja in trajnostnega razvoja v namestitvenem obratu, ter v njegovem okolju | ![]() |
SPLOŠNO UPRAVLJANJE – MANAGEMENT | |
Obvezni kriteriji | |
Splošno vzdrževanje in servisiranje | ![]() |
Vzdrževanje in servisiranje kotlov | ![]() |
Postavljanje politike in akcijski načrt | ![]() |
Imenovan je tim za varovanje okolja | ![]() |
Izobraževanje zaposlenega osebja (že zajeto pri izobraževanju) | ![]() |
Informiranje gostov - planiranje informiranja zaposlenih in gostov (potreben skrbnik sistema) | ![]() |
Tekoče evidence o rabi energije in o odpadkih | ![]() |
Drugo zbiranje podatkov | ![]() |
SPLOŠNO UPRAVLJANJE – MANAGEMENT | |
Neobvezni kriteriji | |
Standard EMAS (3 točke), ali ISO (1,5 točke) za namestitvene zmogljivosti | ![]() |
Standard EMAS (1,5 točke) al ISO (1 točka) za dobavitelje | ![]() |
Okoljski vprašalnik za goste, zaposlene | ![]() |
Energijski in vodni merilci porabe | ![]() |
Druge okoljske aktivnosti (max 3 točke) | ![]() |
Poslovna darila | ![]() |
Regionalno mrežno povezovanje - pretežna nabav živil v regiji in iz bio pridelave - drugi dodatni ukrepi za pospeševanje regionalnih krogotokov | ![]() |
Elektronska obdelava podatkov | ![]() |
Uporaba kakšnega izmed znakov za okolje | ![]() |
Namestitev za sodelavke (ločeni prostori za ženske – garderobe..) | ![]() |