Program ekološke ureditve in posodobitve slovenskih hotelov

Projekt programa ekološke ureditve
slovenskih hotelov

Tabela 13: Področje hrupa

E. HRUP Povpr. vrednost Std. odklon Varianca
Hotel leži blizu zunanjih povzročiteljev hrupa (cesta, naselje, ostali izvori hrupa). 2,1026 0,85208 0,726
Izvajamo protihrupno zaščito. 1,6000 0,70892 0,503
Hotel je dodatno notranje zvočno izoliran. 1,7436 0,63734 0,406

Na področju hrupa ugotavljamo dokaj razpršene odgovore pri vprašanju, ali leži hotel blizu povzročiteljev hrupa. Kljub temu, da se 41 odstotkov hotelov nahaja na takšni lokaciji, le 12,5 odstotkov hotelov izvaja protihrupno zaščito. Samo 10,3 odstotkov hotelov je dodatno notranje zvočno izoliranih, 53,8 odstotkov pa je zvočno izoliranih le delno.

Tabela 14: Področje gradnje in oprema hotela

F. GRADNJA, OPREMA HOTELA Povpr. vrednost Std. odklon Vari- anca
Hotel je zgrajen skladno s standardi bioklimatske arhitekture. 1,6571 0,76477 0,585
Hotel je dodatno termično izoliran. 1,8611 0,76168 0,580
Pri gradnji in opremi prostorov so bili vgrajeni naravni materiali. 2,1944 0,70991 0,504
V hotelu ni zdravju škodljivih plinskih emisij iz materialov ali opreme. 2,5676 0,76524 0,586
Hotel je bil radiostezijsko pregledan. 1,3784 0,72078 0,520
V hotelu upoštevamo feng shui principe. 1,2778 0,51331 0,263

Večina hotelov v Sloveniji ni zgrajenih skladno s standardi bio klimatske arhitekture – takšnih je le 6 hotelov, medtem ko je dodatno termično izoliranih 22,2 odstotkov hotelov, delno termično izoliranih pa 41,7 odstotkov. Naravni materiali so pri gradnji v večini primerov (47,2 odstotkov) upoštevani le delno. V večini hotelov ni prisotnih zdravju škodljivih plinskih emisij iz materialov in opreme, takšno stanje navaja le 6 respondentov. Samo 5 hotelov je bilo radiestezijsko pregledanih, večina (75,7 odstotkov) pa ne; prav tako v večini hotelov niso upoštevani principi feng shuija (75,0 odstotkov). Te v celoti upoštevajo zgolj v 1 hotelu v Sloveniji.

Tabela 15: Področje izobraževanja in usposabljanja zaposlenih

G. IZOBRAŽEVANJE IN USPOSABLJANJE ZAPOSLENIH Povpr. vrednost Std. odklon Vari- anca
Zaposlene tekoče seznanjamo z ekološko tematiko. 2,2308 0,77668 0,603
Zaposlene tekoče usposabljamo za pravilno doziranje čistil in detergentov. 2,8462 0,36552 0,134
Zaposlene tekoče usposabljamo za učinkovito ravnanju z odpadki, vodo, energijo. 2,8205 0,38878 0,151

Izobraževanje zaposlenih je najbolj intenzivno na področjih tekočega usposabljanja za pravilno doziranje čistil in detergentov (84,6 odstotkov hotelov) in na področju tekočega usposabljanja za učinkovito ravnanje z odpadki, vodo in energijo (82,1 odstotkov hotelov). Z ekološko tematiko so zaposleni v povprečju slabše tekoče seznanjeni.

Tabela 16: Področje informiranja gostov

H. INFORMACIJE GOSTOM Povpr. vrednost Std. odklon Vari- anca
Informacije gostom o lokalnih ekoloških danostih (kakovost vode, klima…) 2,1538 0,77929 0,607
Informacije gostom o ukrepih na področju varovanja okolja v hotelu. 2,0256 0,81069 0,657
Informacije gostom o načinih varčevanja z energijo in vodo. 2,2564 0,63734 0,406
Informacije gostom o načinu ločevanja odpadkov. 1,8974 0,78790 0,621

V slovenskih hotelih goste najintenzivneje informirajo o načinih varčevanja z energijo in vodo (35,9 odstotkov hotelov delno in 53,8 odstotkov hotelov v celoti). Slabše je informiranje gostov o lokalnih ekoloških danostih, te informacije gostom namreč redno posreduje le 38,5 odstotkov hotelov. Še redkejše so informacije gostom o ukrepih na področju varovanja okolja v hotelu (te informacije posreduje 33, 3 odstotkov hotelov). Informacije gostom o načinu ločevanja odpadkov dajejo le v 25,6 odstotkov hotelov, ki so sodelovali v raziskavi.

Prva  |  Prejšnja  |  STRAN 7 / 9  |  Naslednja  |  Zadnja  

Priročnik
Novosti in druge zanimive teme

Trenutno ni aktualnih novic.