Program ekološke ureditve in posodobitve slovenskih hotelov

Projekt programa ekološke ureditve
slovenskih hotelov

Rezultati na področju vodenja podjetja kažejo na to, da večina podjetij nima izdelanih konceptov reševanja ekoloških vprašanj z akcijskim načrtom. Celoviti koncept imata izdelani le dve podjetji, medtem ko v 21 podjetjih temu ni tako. Še slabše je stanje na področju ekološkega knjigovodstva, saj tega izvaja le eno podjetje, na kar nakazuje tudi zelo nizka povprečna vrednost odgovorov. Ekološko poročilo vsako leto izdela samo 5 podjetij, v 27 podjetjih pa ekološkega poročila ne pripravljajo. Ekološki management za zmanjšanje takse izvaja le 1 podjetje, delno pa še 13 podjetij, medtem ko 26 podjetij ekološkega managementa ne izvaja.

Tabela 10: Področje energije

B. ENERGIJA Povpr. vrednost Std. odklon Vari- anca
Uporabljamo energetsko bolj varčno opremo. 2,4103 0,63734 0,406
Uporabljamo naprave za avtomatično ugašanje - luči, ogrevanja, klimatizacije. 2,2564 0,71517 0,511
Uporabljamo električno energijo iz obnovljivih virov. 1,5263 0,68721 0,472
Ne uporabljamo težkih olj in premoga. 2,3077 0,95018 0,903
Prezračevalni in klimatski sistemi so redno pregledani, čiščeni; imajo kakovostne filtre. 2,8000 0,40510 0,164
Vodimo tekoče evidence o porabi energije. 2,7500 0,49355 0,244


V večini hotelov v celoti ali vsaj delno uporabljajo energetsko varčno opremo, kakor tudi naprave za avtomatično ugašanje luči, ogrevanja in klimatizacije. Samo štirje hoteli uporabljajo električno energijo iz obnovljivih virov; 57,9 odstotkov hotelov tovrstnega vira energije ne uporablja. 32,5 odstotkov hotelov še vedno uporablja težka olja in premoge. Večina hotelov (80 odstotkov) tudi redno preglejuje klimatske in prezračevalne sisteme. Tekoče evidence o porabi energije vodi velika večina hotelov (77,5 odstotkov).

Tabela 11: Področje vode

C. VODA Povpr. vrednost Std. odklon Vari- anca
Uporabljamo tuše in vodovodne pipe z omejeno pretočnostjo vode. 2,0000 0,68825 0,474
Imamo pralne stroje, WC kotličke, pisoarje z omejeno količino porabljene vode. 2,1750 0,71208 0,507
Skrbimo za čiščenje in ravnanje z odpadnimi vodami. 2,3333 0,83771 0,702
Uporabljamo deževnico in reciklažno vodo. 1,2564 0,54858 0,301
Vodimo tekoče evidence o porabi vode in odpadnih vodah. 2,6000 0,63246 0,400

Le 23,1 odstotkov hotelov uporablja tuše in vodovodne pipe z omejeno pretočnostjo vode, enak delež hotelov pa tovrstnih naprav ne uporablja. Podobno je stanje pri uporabi varčnih pralnih strojev ter WC kotličkov in pisoarjev z omejeno količino porabljene vode. Največji delež hotelov (47,5 odstotkov) zadosti temu kriteriju le deloma. Večina hotelov skrbi za čiščenje in ravnanje z odpadnimi vodami (56,4 odstotkov), medtem ko deževnico in reciklažno vodo uporabljata le dva hotela. Tekoče evidence o porabi vode in odpadnih vodah vsaj deloma vodijo skoraj vsi hoteli.

Tabela 12: Področje odpadkov

D. ODPADKI Povpr. vrednost Std. odklon Vari- anca
V vseh dejavnostih ločeno zbiramo odpadke. 2,6667 0,62126 0,386
Skrbimo za okolju prijazno odstranjevanje nevarnih odpadkov. 2,8500 0,42667 0,182
Vodimo tekoče evidence o odpadkih, nevarnih odpadkih, kemikalijah. 2,5897 0,63734 0,406

Ločeno zbiranje odpadkov je v slovenskih hotelih dobro organizirano, saj 74,7 odstotkov respondentov, ki so na to vprašanje odgovorili, trdi, da v njihovih hotelih tovrstno prakso izvajajo. V skladu s tem tudi večina hotelov (87,5 odstotkov) skrbi za okolju prijazno odstranjevanje nevarnih odpadkov, prav tako pa več kot polovica hotelov vodi tekoče evidence o odpadkih, nevarnih odpadkih in kemikalijah.

Prva  |  Prejšnja  |  STRAN 6 / 9  |  Naslednja  |  Zadnja  

Priročnik
Novosti in druge zanimive teme

Trenutno ni aktualnih novic.