Program ekološke ureditve in posodobitve slovenskih hotelov

Projekt programa ekološke ureditve
slovenskih hotelov

Tabela 17: Področje ekološke nabave in preskrbe

I. EKOLOŠKA NABAVA, PRESKRBA Povpr. vrednost Std. odklon Vari- anca
Uporabljamo izdelke z ekološko oznako (bio živila), ki jih nabavljamo pri trgovcih. 1,7692 0,62667 0,393
Bio živila so težko dostopna. 2,0000 0,69749 0,486
Bio živila redno nabavljamo na bio kmetijah. 1,3590 0,58432 0,341
V ponudbo je vključena več kot tretjina bio živil 1,1053 0,31101 0,097
Imamo bio kotiček pri zajtrku. 1,5641 0,78790 0,621
Ponujamo bio meni. 1,5128 0,68333 0,467
Gostje želijo še več bio izdelkov. 1,7692 0,66734 0,445
Uporabljamo povratno embalažo. 2,3784 0,59401 0,353
Ne uporabljamo enkratno uporabljivih materialov - doz, priborov, krožnikov… 2,0256 0,93153 0,868
Pretežno uporabljamo barve, detergente, čistila, pisarniški material z znakom za okolje 2,0000 0,51299 0,263
Skrbimo za varno in primerno rabo kemičnih sredstev 2,8205 0,38878 0,151
Izogibamo se uporabi nevarnih izdelkov. 2,8974 0,30735 0,094
Vodimo tekoče evidence o porabi kemikalij. 2,6154 0,63310 0,401

V večini primerov v hotelih, ki so sodelovali v raziskavi, le delno uporabljajo izdelke z ekološko oznako (55,0 odstotkov). Predvidevamo,da je razlog težka dostopnost takšnih živil, čeprav je potrebno poudariti, da so odgovori respondentov pri tem vprašanju precej razpršeni. Bio živila na bio kmetijah nabavljajo le v dveh hotelih, v nobenem izmed hotelov pa ni v ponudbo vključena več kot tretjina bio živil. Temu primerna je tudi ponudba teh živil pri zajtrku (17,9 odstotkov hotelov) in ponudba bio menija (10,3 odstotkov hotelov). Respondenti so hkrati mnenja, da gostje v povprečju ne želijo več bio izdelkov.
Rezultati kažejo, da v večini hotelov vsaj deloma uporabljajo povratno embalažo (delno – 51,4 odstotkov, v celoti 43,2 odstotkov). V večini primerov tudi ne uporabljajo enkrat uporabljivih materialov. Barve, detergenti, čistila in pisarniški material z znakom za okolje uporabljajo le delno. Tak odgovor navaja 74,4 odstotkov respondentov. Velik delež hotelov po drugi strani skrbi za varno in primerno rabo kemičnih sredstev (82,1 odstotkov), se izogiba uporabi nevarnih proizvodov (89,7 odstotkov) in vodi tekoče evidence o porabi kemikalij (69,2 odstotkov).

Tabela 18: Druga področja

J. DRUGO Povp. vrednost Std. odklon Varianca
V hotelu kajenje ni dovoljeno. 1,8205 0,50637 0,256
Nadzorujemo emisijo toplogrednih plinov. 1,4286 0,69814 0,487

Večina respondentov (71,8 odstotkov), ki so sodelovali v raziskavi, navaja, da je v hotelih kajenje dovoljeno le deloma, emisijo toplogrednih plinov pa nadzorujejo le v 4 hotelih.

4.1.4.6. Zaključki primarne raziskave
Analiza je potrdila nizko stopnjo ekološke urejenosti hotelov v Sloveniji in še posebej zaskrbljujočo nizko stopnjo ekološke naravnanosti managementa hotelov. Kljub dejstvu, da management hotelov trdi, da je ekološka problematika vključena v politiko podjetja in da ekološki problematiki v hotelih posvečajo veliko pozornost, uvajanje ekološkega managementa v slovenskih hotelih razen redkih izjem ni sistematično. O tem pričajo predvsem maloštevilni pridobljeni standardi, ki se na celovito obravnavanje ekološke problematike nanašajo zgolj deloma. Prevladujejo predvsem standardi HACCP ter sistema ISO 9001 in sistem 20 ključev. Standard ISO 14001 je vpeljan v samo enem izmed hotelov, ki je sodeloval v raziskavi.

Posebej izstopajoče so naslednje neugodne ugotovitve na področju ekološkega managementa:
  • kar 32,5 odstotkov anketiranih hotelov še vedno uporablja težka olja in premoge;
  • le 23,1 odstotkov anketiranih hotelov uporablja tuše in vodovodne pipe z omejeno pretočnostjo vode;
  • samo 10,3 odstotkov anketiranih hotelov je dodatno notranje zvočno izoliranih;
  • večina hotelov v Sloveniji ni zgrajenih skladno s standardi bio klimatske arhitekture;
  • v večini hotelov le deloma ali pa sploh ne uporablja izdelkov z ekološko oznako;
  • pisarniški material z znakom za okolje je uporabljan le delno.

Na pozitivi strani pa beležimo, da je v slovenskih hotelih najbolje poskrbljeno za ločeno zbiranje odpadkov, narejen pa je tudi pomemben premik na področju informiranja gostov v zvezi z načini varčevanja z energijo in vodo.

Prva  |  Prejšnja  |  STRAN 8 / 9  |  Naslednja  |  Zadnja  

Priročnik
Novosti in druge zanimive teme

Trenutno ni aktualnih novic.